پمپ پروانه نیمه باز

یکی از تجهیزات مهم و اساسی پمپ های گریز از مرکز، پروانه آن میباشد که وظیفه افزایش فشار سیال را بر عهده دارد. پمپ های گریز از مرکز دارای سه نوع پروانه میباشند که با توجه به کاربرد و شرایط کاری میتوان از یکی از سه مدل پروانه استفاده کرد.

بطورخلاصه در پمپ پروانه بسته دو سطح مقطع دایره ای شکل در اطراف پروانه ها وجود دارد. در حالت پروانه باز هر دو سمت پره های پروانه باز است و سطح مقطعی وجود ندارد. در حالت پروانه نیمه باز در یک سمت پره های پروانه سطح مقطع وجود دارد. پمپ پروانه نیمه باز برای سیالات دارای ناخالصی و مواد جامد مناسب میباشند.

پمپ پروانه باز

پمپ پروانه باز دارای یک سوراخ در مرکز خود است که محل نصب شفت میباشد. این مدل از پروانه های سطح مقطع های جانبی ندارد و از این لحاظ نسبت به مدل های دیگر دارای توان کمتری میباشند. از این مدل از پمپ ها برای انتقال سیالات با ذرات جامد معلق استفاده میشود. تعمیر و سرویس پمپ پروانه باز نسبت به سایر مدل ها بسیار ساده تر و سریع تر میباشد. این مدل از پمپ ها دارای قدرت مانور بیشتری نسبت به پمپ پروانه نیمه باز میباشند.

پمپ پروانه نیمه باز

پمپ پروانه نیمه باز دارای یک سطح مقطع جانبی است که مشابه پمپ پروانه باز برای سیالات با ذرات جامد معلق مناسب میباشند. همچنین پمپ پروانه نیمه باز برای انتقال مواد جامد نیز مناسب میباشد. اگرچه پمپ پروانه نیمه باز دارای راندمان به مراتب پایین تری نسبت به پمپ پروانه بسته میباشد، اما دارای مزایایی همچون تعمیر و نگهداری ساده و سریع میباشد.

پمپ پروانه بسته

پمپ پروانه بسته از جمله پمپ هایی هستند که دارای بازدهی بالا میباشند و همچنین از این مدل پروانه ها برای پمپ های قوی و بزرگ استفاده میشود. این مدل از پمپ ها دارای دو سطح مقطع جانبی میباشند که قدرت فشاری پمپ را چند برابر میکنند. این مدل از پمپ ها برعکس پمپ پروانه نیمه باز و پروانه باز برای سیالات دارای ذرات جامد مناسب نیستند. این مدل از پمپ ها اگر توسط ذرات جامد مسدود شوند، مشکلات زیادی را بوجود خواهند آورد. از جمله دیگر معضلات کار با این پمپ ها نسبت به پمپ پروانه نیمه باز، تعمیر و سرویس دشوار آنها است. پروانه بعنوان مرکز اصلی پمپ های گریز از مرکز میباشد و انتخاب پمپ با پروانه مناسب میتواند تاثیر بسزایی در کاربری بهینه آن داشته باشد. پمپ برای سیال دارای ذرات جامد میتوان از بین پمپ پروانه نیمه باز و پمپ پروانه باز انتخاب شود.

نمونه های کاربردی پمپ پروانه نیمه باز میتوان به پمپ های کفکش و پمپ های کشاورزی اشاره کرد. از جمله نمونه های پمپ پروانه بسته میتوان به پمپ های خانگی و پمپ های طبقاتی اشاره کرد. نمونه های پمپ های پروانه باز شامل پمپ های لجن کش میباشد.

پروانه های موجود بر روی پمپ ها میتواند به چند دسته تقسیم شوند. این پمپ ها عبارتند از پمپ پروانه ورتکس، پمپ پروانه پیچی، پمپ پروانه ملخی، پمپ پروانه ملخی، پمپ پروانه با تیغه برنده، پمپ پروانه لاستیکی، پمپ پروانه شعاعی، پمپ پروانه مختلط، پمپ تک کاناله و پمپ دو کاناله میباشد.

بصورت خلاصه پمپ پروانه ورتکس با ایجاد یک جریان گردابی موجب انتقال بهتر سیالات لزج با ذرات جامد میشود. پمپ پروانه پیچی برای انتقال سیالات با گرانروی بالا مانند روغن ها مناسب است. پمپ پروانه ملخی برای پمپاژ سیالات با آبدهی بالا در ارتفاع های پایین مناسب است. پمپ پروانه با تیغه برنده برای خرد کردن ذرات جامد معلق مناسب است. پمپ پروانه لاستیکی برای انتقال سیالات حاوی ذرات جامد سایشی مناسب است.

پمپ پروانه شعاعی برای هر نوع سیالی متناسب با نوع پروانه (باز، نیمه باز و بسته) مناسب است. پمپ پروانه مختلط با داشتن پره های اریب برای پمپاژ حجم بالای سیال مناسب است. پمپ تک کاناله دارای یک پره برای انتقال سیالات دارای ناخالصی است. پمپ دو کاناله دارای دو پره برای انتقال سیالات دارای ناخالصی است. انتخاب پمپ برای سیال دارای ذرات جامد ارتباط مستقیمی با نوع پروانه پمپ دارد. پمپ بدون پروانه نیز میتواند گزینه مناسبی برای انتقال سیالات دارای ذرات جامد باشد.

نکات مهم در انتخاب پمپ مناسب

باید در نظر داشته باشید که پمپ پروانه نیمه باز، باز و بسته هر یک دارای مزایا و معایبی میباشند. با توجه به نوع کاربری و مشخصات سیال خود باید نسبت به انتخاب پمپ مورد نظر خود اقدام کنید. بعنوان مثال برای ارسال سیال به ارتفاع و با فشار مناسب در ساختمان های مسکونی و اداری نیاز به پمپ پروانه بسته است. این در صورتی است که سیال بصورت خالص و تمیز باشد. برای سیالات دارای ناخالصی باید از پمپ پروانه نیمه باز استفاده کرد.

یکی از مسائل مهم در انتخاب پمپ ها، نوع سیال ورودی به پمپ است. بعنوان پمپ های کفکش (سیالات خالص) دارای تفاوت زیادی نسبت به پمپ های لجن کش (سیالات ناخالص) میباشد. برای پمپ کفکش میتوان از پمپ پروانه بسته استفاده کرد در حالی که برای پمپ لجن کش تنها باید از پمپ پروانه نیمه باز یا پروانه باز استفاده کرد. در صورت استفاده از پمپ پروانه نیمه باز در محیط های نامناسب و کاربری های اشتباه، خروجی پمپ مشخصات مدنظر شما را نخواهد داشت.

برای سیالات دارای ذرات جامد و جریان های آلوده چاره ای به جز انتخاب پمپ پروانه نیمه باز یا پروانه باز ندارید. این انتخاب ممکن است موجب کاهش ارتفاع و آبدهی خروجی پمپ شود اما هزینه های نگهداری و سرویس شما را به شکل قابل توجهی کاهش میدهد.

پمپ پروانه نیمه باز برای دستگاه های شستشو مواد غذایی، ماشین های لباسشویی و تمامی کاربرد هایی که ذرات جامد آنها دارای قطر ۱۸ میلیمتر میباشند، مناسب است. پمپ پروانه نیمه باز معمولا دارای توانی بین ۰٫۵ تا ۴ اسب بخار است که البته این مقادیر با توجه به نوع برند میتواند تغییر کند. پمپ پروانه نیمه باز قادر بکار با برق تک فاز و سه فاز میباشد.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید